Пред два дена, њујоршката агенција Блумберг го објави својот месечен број „Проспекти на криптовалута“, во кој се занимава со растот на побарувачката на биткоин.

Според магазинот „Биткоин“, извештајот е неверојатно „биковски“ (пазарот на бикови е период во терминологијата на берзата кога цените претежно растат), особено кога сметате дека е потпишан од реномирана компанија во финансиската и медиумската сфера.

Еве неколку од најзабележителните погледи од извештајот на Блумберг:

Според аналитичарите на компанијата во Њујорк, постепеното прифаќање на биткоинот влијае на човековата природа, која има тенденција да го поддржува растот на крипто-валутите, па затоа менаџерите на фондовите не сакаат да го преминат Рубикон и да вложат барем дел од средствата во него, додека цената на биткоинот расте во средина со невидени ниски вредности на средства.

Во текот на изминатата година, рекордно ниските приноси на обврзници за време на пандемијата играа важна улога во прифаќањето на биткоинот, на што сè повеќе инвеститори обрнуваат внимание.

Блумберг исто така укажува на контрастот помеѓу неодамнешното движење на цената на биткоинот во однос на златото, па затоа тој вели дека во врска со златото, криптовалутата има основа за намалување на нестабилноста – количината на биткоин е ограничена.

– Прифаќањето во мејнстримот и повисоките цени ја зголемуваат длабочината, што ја потиснува нестабилноста и ризикот, пишува Блумберг.

Извештајот постојано ја нагласува супериорноста на биткоинот како монетарно средство во дигиталната економија над златото. Иако изгледите за златото не се „мечешки“ (пазарот на мечки е синоним за опаѓање на берзата со текот на времето), податоците за вредноста и цената го наведуваат Блумберг да заклучи дека биткоинот го заменува својот монетарн претходник како попосакувана несуверена резервна валута кај инвеститорот портфолија.

– Поговорката дека „парите одат каде што им е подобро“ најдобро го опишува она што го гледаме кога компаниите го поддржуваат растот на цената на биткоинот. Тоа не мора да значи пад на цената на златото, но повеќето индикатори покажуваат промена на глобалниот бран на пари кон новата дигитална валута како резервно средство, тврди агенцијата Њујорк и извештаите на магазинот Биткоин.