Во астрологијата, хороскопските знаци се делат на различни групи. Помеѓу останатото, се делат и на машки и женски знаци.

Секој кој веќе се занимавал со хороскоп и астрологија знае дека на знаците на Зодијакот им се доделуваат различни својства. Тие се сместуваат во различни групи како воздушни, огнени, водени и земјени знаци, но и машки и женски. Најпрвин треба да знаете кој хороскопски знак припаѓа на кој елемент:

Воздух: Близнаци, Вага, Водолија, Вода: Рак, Риби, Шкорпија, Оган: Лав, Овен, Стрелец,

Земја: Девица, Јарец, Бик

Огнените и воздушните знаци припаѓаат на машкиот, додека земјените и водените знаци припаѓаат на женскиот род.

Тоа конкретно значи дека машките знаци се покомуникативни и побрзо делуваат. Во астрологијата, на женските знаци повеќе им се припишува сензуалност и емпатија. Секако, жените можат да припаѓаат на некој машки хороскопски знак, а мажите на женски.

Според астрологијата, тоа се одразува преку одредени карактерни црти. На пример, жените со машки хороскопски знак се посклони кон ризик и делуваат посамоуверено, додека мажите со женски хороскопски знак делуваат почувствително и посмирено.

Покрај тоа, треба да знаете и дека ниту едно човечко суштество во себе нема целосно машки или женски особини – секогаш станува збор за мешавина од двете, а целта е да се пронајде рамнотежа.