Пуканките се омилена ужинка кај деца и возрасни, а нивната крцкава текстура и можноста да создаваат различни вкусови ги прават совршен избор за скоро секоја пригода. Иако оваа закуска може да изгледа безопасно, па дури и здрава, може да биде опасна за деца под 4-годишна возраст.

Иако многу родители се свесни за опасностите од задушување со работи како што се батерии или мали играчки, вообичаените опасности поврзани со храната се уште се непознати за многу мајки и татковци. Во 2019 година, УСА Тудеј сподели приказна раскажана од мајка на три деца, чиј двегодишен син завршил во болница откако јадел пуканки со своето семејство.

Момчето кашлало и имало треска. По прегледот, лекарите откриле дека момчето вдишало пуканки во белите дробови, што предизвикало воспаление. Лекарите му извадиле парче пуканки од белите дробови, а приказната имала позитивен крај. Сепак, мајката на момчето сакала другите родители да научат колку опасна може да биде оваа закуска, па затоа го опишала нивното искуство на Фејсбук.

Исто така, според експертите, децата под четиригодишна возраст имаат поголем ризик од задушување. Само на четиригодишна возраст децата можат целосно да ја џвакаат храната што ја јадат правилно. Ова се случува затоа што нивните катници избиваат на оваа возраст и нивните вештини за џвакање се доволно добри за да ја разградат храната на помали парчиња пред да го голтнат.

Покрај тоа, помладите деца многу лесно се одвлекуваат од работите што се случуваат околу нив, што исто така го зголемува ризикот од задушување. Затоа секогаш треба да им се помага кога јадат. Пешачење, трчање, смеење или зборување додека јадете, како и пребрзо јадење, исто така може да доведе до задушување, пренесува Bright Side.

За жал, пуканките не се единствената храна што претставува опасност од задушување кај децата. Според педијатрите, покрај пуканки, не треба да им даваме на малите деца следната храна:

виршли, бонбони, ореви и семиња, сурови моркови, јаболка

цело грозје, путер од кикирики, колачиња од бел слез и гуми за џвакање