Поранешниот генерален секретар на СДСМ, Александар Кирацовски, застана во одбрана на директорот на ДПИ, Стојко Пауновски, па на својот Фејсбук профил порача дека тој не треба да биде разрешен.

„Да се менуваме на подобро, менувајќи го лошото, не доброто!

Да не се разрешува директорот на ДПИ, Стојко Пауновски, туку да се променат критериумите за рамковна распределба на вработените по рамковниот договор.

Административците по рамковниот концепт треба да бидат артикулирани во системот, согласно критериумите кои важат за сите останати, без нивно привилегирање на штета на истиот.

Кога веќе силно се залагаме за подигнување на критериумите на високо професионално ниво во администрацијата и државниот апарат, неупатно и погрешно е да го менуваме оној кој најдоследно ги применува.

Можеби јавната конфронтација на Пауновски е политички несмасна и спротивна на професионалниот кодекс на однесување, но неговата смена во овој момент би била грешна порака, спротивна на евидентните заложби“, напиша Кирацовски.