Претседателот на Владата г. Зоран Заев во гостувањето на Клан Македонија изјави дека таргетот на државата е да има 1,3 милиони вакцинирани граѓани.

-Во моментов имаме 17 проценти вакцинирани од таргетот, но да имаме во предвид дека ние почнавме да вакцинираме кон крајот на април, а другите уште од Нова година. Децата засега нема да ги вакцинираме, па затоа нарачавме 2,6 милиони дози. Верувам дека сме подобри од некои земји во ЕУ, имајќи предвид дека Западен Балкан најдоцна доби вакцини, потенцира Заев.

Но сепак премиерот не зборува за бројката на починати лица од почетокот на пандемијата до сега.

Дали и таа бројка е подобра од многу земји од ЕУ?

еверна Македонија и во јануари годинава, според статистиката на новинската агенција Франс Прес, беше петта во светот според смртноста од Ковид-19 на 100,000 жители. Друштво и правеа уште четири европски држави.

Според најновите објавени податоци, пак, во изминатите седум дена, поголем број на смртни случаи имало во Унгарија – 158 случаи на милион жители и во Босна и Херцеговина. За нијанса помала смртност од С. Македонија има во Бугарија со 108, Полска со 94 и Словачка со 93 смртни случаи на милион жители. Хрватска е на седмо место со 72 смртни случаи.

Ние како земја го дочекавме и третиот бран на коронавирусот со голема стапка на смртност и земјата се најде високо на листата во регионот во месец април.

Во текот на април дневната бројка на починати надмина над 50 лица.