Туристичко-угостителскиот сектор е најпогодениот сектор од почетокот на кризата предизвикана од пандемијата и затоа во рамки на Шестиот пакет економски мерки,предвидена е нивна помош, напиша на фејсбук Заев.

„Финансиска поддршка од 30.750 денари за сите музичари, членови на здруженијата на музичари, како и за лиценцираните туристички водичи, кои во текот на 2020 година имале просечен месечен нето приход под 15.000 денари.

Категоризираните туристички агенции ќе бидат поддржани со 1,4 милиони евра. Притоа туристичките агенции со А лиценца ќе добијат до 5.000 евра, а туристичките агенции со Б лиценца ќе добијат до 2.000 евра.

Како дополнителна поддршка и помош за домашната туристичка, а со тоа и угостителска дејност

ќе се овозможат бесплатни 50.000 ПЦР тестови за странските туристи кои престојувале во државата.“ напиша Заев на својот фејсбук профил.