Како настанал овој обичај?

свадбени чевли

Дури и древните цивилизации верувале дека секое огниште, т.е. домаќинството е прогонувано од зли духови кои постојано подготвуваат заговор како да внесат несреќа и раздор во домот.

1622597-невеста-свадба-фото-ап-јули-2018-лс

Toa може да се внесе преку дете со чиста душа и невина девојка која првпат влегува во домот
bridexoxo

Таков човек може да биде само дете или некорумпирана и невина девојка штотуку влегува во домот.

Свадба

За да не внесе лоша енергија невестата или да дозволи навлегување на зли духови во домот, младоженецот ја носи преку прагот, за да спречи какво било мешање на злите сили во неговиот дом.