По билбордите на повеќе локации во градот во кои им се заблагодаруваа на Србија, луѓето од Македонија кои беа вакцинирани против вирусот КОВИД-19 во Врање преку здружението „Спона“, денес во знак на благодарност настапија пред Спортската сала и им поделија подароци на официјални лица и новинари подароци и бонбоњери, пишува Нова.рс.

Како што е најавено, над 200 граѓани на Македонија, вклучително и здравствени работници и новинари, денес ја примаат втората доза на вакцина на местото за вакцинација во Спортската сала Врање, а од почетокот на акцијата во април, неколку стотици Македонци кои се јавиле во Српски културен информативен центар Спона, добиле некои од достапните вакцини.

Десетина се собрале, облечени во маици „Благодарам Србија“, изведоа кратка „културно-уметничка програма“ на скалите на влезот во Спортската сала, додека другите членови им делеа чоколадни бонбони на присутните функционери и новинари.

Сè уште не е можно да се вакцинираат Македонци кои самоиницијативно и без претходна регистрација и потврда од надлежните здравствени установи во Србија се појавуваат на место за вакцинација.

Според Милутин Станчиќ од „Спона“, кај Македонците има голем интерес за вакцина против коронавирус, а на нивниот список имало 800 лица за вакцинација во различни периоди во текот на четирите дена во април.

Како прво, станува збор за Македонци. Се пријавија кај нас, а списоците ги испративме до Министерството за здравство, кое испрати писмо до Здравствениот дом во Врање. Има многу малку српски граѓани, ги упативме да аплицираат преку е-влада“, вели Станчиќ.

Сепак, здружението на својата официјална страница на Фејсбук објави дека поради „голем притисок, акциите засега ќе бидат суспендирани“. Друга група луѓе кои ја примиле првата доза на крајот на април ќе бидат вакцинирани во Врање на 20 мај, додаде Станчиќ.