Правнуките на мажите кои пушеле кога биле момчиња пред пубертет, имаат поголема веројатност да имаат вишок телесни масти како млади жени децении подоцна, покажа едно прилично запрепастувачко истражување.

Ова откритие, за кое научниците тврдат дека е едно од првите од ваков вид, сугерира дека изложеноста на предците на супстанции како чад од тутун може да има последици кои остануваат во семејствата неоткриени со генерации, пишува Science Alert.

„Ако овие врски се потврдат во други збирки на податоци, ова ќе биде една од првите студии на луѓе со податоци што се соодветни за да се земат предвид овие врски и би можеле да го откријат потеклото на потенцијално важните меѓугенерациски односи“, рече епидемиологот Жан Голдинг од Универзитетот Бристол во Велика Британија.

Во 2014 година, Голдинг и колегите научници ги оценија податоците од лонгитудиналната студија на Авон за родители и деца, позната како студија за „децата од 90-тите“, студија за бремени жени и нивните семејства која започна во раните 90-ти и првично беше предводена од Голдинг.

Анализата на податоците од прашалникот за деца од 90-тите од 2014 година покажа дека синовите на татковците кои почнале да пушат пред 11 години имале повисок индекс на телесна маса (БМИ) во адолесценцијата, со зголемен просечен обем на половината и зголемени телесни масти.

Ова, напишаа Голдинг и нејзините коавтори, беше редок пример за негенетски трансгенерациски сигнал наследен од човечко потомство, при што голем дел од постоечките докази за ефектите од изложеноста на предците доаѓаат од студии кои вклучуваат животински модели.

Сега, подлабоката анализа на студијата на „децата на 90-тите“ открива дека феноменот се протега уште подалеку низ генерациите, не само од татко на син, туку од дедо до внука, како и од прадедо до правнук.

„Сега покажуваме дека ако дедото од страна на таткото почнал да пуши пред пубертетот, односно бил помлад од 13 години, во споредба со подоцна во детството, 13 до 16 години, неговите внуки, но не и внуците, имале докази за вишок телесни масти на 17 и 24 години “, објаснуваат научниците во нивната нова работа.

„Пред пубертетот, изложеноста на момчето на одредени супстанции може да влијае на генерациите што следат“, вели Голдинг, истакнувајќи дека еден важен заклучок од ова откритие се импликациите што ги има врз нашето разбирање за човековото здравје денес и како тоа може да се обликува од невидливи влијанија.

Една од причините зошто децата стануваат дебели можеби не е толку поврзана со нивната моментална исхрана и вежбање, туку со начинот на живот на нивните предци или со опстојувањето на сродни фактори низ годините.

Научниците велат дека ќе ни треба многу повеќе истражување за овој феномен за да разбереме што се случува овде и да признаеме дека нивната анализа има голем број ограничувања, вклучително и дека недостасувале голем број податоци во однос на детската свест за околностите во детството на нивните родители, баби и дедовци.

Сепак, тие тврдат дека нивната студија ги нуди првите докази за овој вид трансгенерациски ефекти, иако во овој момент сè уште не е познато како настануваат овие последици.

Можно е ова да е само корелација, а не последица предизвикана од изложеност на чад од тутун. Научниците признаваат дека е малку веројатно дека пушачите пред пубертетот во студијата можеби имале наследна предиспозиција за дебелина која се појавила само неколку генерации подоцна.

„Важно е да се забележи дека овие врски се поврзани со дебелината. Општо е познато дека дебелината е сложено нарушување предизвикано од интеракцијата на генетиката, епигенетиката и факторите на околината“, заклучуваат истражувачите.

Резултатите се објавени во Scientific Reports.