Повторно ќе се разгледува дали евтината струја ќе се укине или не. Извори на Сител телевизија велат дека и годинава ова прашање ќе биде дел од разговорите меѓу енергетските компании и Регулаторната комисија за енергетика. Но од РКЕ велат дека сеуште не добиле барање од компаниите за укинување на евтината тарифа.

Регулаторната комисија за енергетика до овој момент нема добиено барање од електроенергетските компании за укинување на ефтината тарифа. Доколку добиеме барање за укинување на ефтината тарифа веднаш ќе ја информираме јавноста од кого е поднесено барањето, и кои причини се наведени за укинувањето на ефтината тарифа, се вели во дописот од Регулаторната комисија.

Од граѓанските здруженија велат дека ако евентуално се отвори ова прашање, Регулаторна не смее да дозволи граѓаните да останат без оваа бенефиција.

Во меѓувреме енергетските компании ги подготвуваат и пресметките за трошоците и најдоцна до 15-ти мај треба да ги достават до РКЕ. Според информациите Мепсо ќе бара зголемување на цената за преносот на струја што ќе има влијание во пресметката на крајната цена. Уделот на компанијата во крајниот износ е 3 проценти.
Извор: Сител