Членовите на maфиjaшката бнда на Вељко Беливyk kyпиле битkoини за повеќе од 5 милиони евра во претходните две години, покажуваат најновите оперативни наоди од истрагата

Оваа огромна сума пари сега е скоро невозможно да се најде и заплени, бидејќи крипто-валутите можат да се купуваат и продаваат само со посебни кодови познати само на сопственикот! Покрај тоа, вредноста на биткоинот се зголеми седум пати само од минатата година, така што инвестициите на Беливук се зголемија токму толку!

Извор близок на истрагата за српските медиуми открил дека еден искусен програмер бил меѓу 20-те членови на бандата на Вљља Невоља, кои беа уапсени на 4 февруари.

– Тој млад човек му помогна на Беливук во набавката на шифрираната апликација „Скај“, преку која членовите на бандата комуницираа и испраќаа снимки од тортурата и касапењето на жртвите.

Сепак, се сомнева дека програмерот му помогнал на Веља да сокрие значителен дел од парите од криминалот со купување криптовалута преку шифрирани и тајни податоци.

Се проценува дека на тој начин биле скриени најмалку 5 милиони евра – објаснува изворот и додава дека тоа е само мал дел од парите што бандата на Веља ги заработил од продажба на дрога, рекет и други злосторства.

– Се верува дека голема количина пари биле закопани на тајни локации низ цела Србија, а веројатно станува збор за најмалку десетици милиони евра – наведува изворот.

Адвокатот Александар Милосављевиќ, поранешен заменик во Обвинителството за високотехнолошки криминал на Србија, објасни дека примарниот интерес за купување криптовалути е „неможноста да се следи потеклото на парите“.

– Друг не помалку важен мотив е можноста за плаќање со криптовалути без да се провери потеклото. Фактот дека вредноста на овие криптовалути расте вртоглаво е само бонус во сето тоа – рече Милосавjeевиќ.

Да потсетиме, полицијата во соработка со БИА го уапси Вељко Беливук, водачот на партизанската навивачка група „Принципи“, како и Марко Миjковиќ Марет (29) и 20 нивни најблиски соработници, по неколкумесечно следење на 4 февруари.