Биткоин само што помина низ потенцијално еден од најлошите денови од март 2020 година. Со 50% корекција во неделниот графикон, цената се врати на нивоата што последен пат беа видени во јануари 2021 година. Но, исто толку брзо како што падна, цената на БТК отскокна од голема психолошка граница од 30 000 американски долари.

За време на пишувањето, првата криптовалута според пазарната вредност изнесува 35.360 долари што е 38% загуба на месечната шема.

Крипто-индустријата е погодена најмногу преку твитови од извршниот директор на Tesla, Елон Маск. Изјавите на Маск беа извор на контроверзии. Кога цената на БТК достигна критична поддршка од 45.000 УСД и се соочи со висок притисок на продажба, претприемачот сугерираше дека Тесла можел да ги продаде сите купени БТК во февруари, проценети на 1,5 милијарди долари.

Паника настана кога Маск ги продолжи коментарите. Тој го нарече Биткоин централизирана мрежа „контролирана“ од рударски компании во Кина што дополнително ја поттикнува цената под третата критична поддршка.

Сепак, додека цената падна, Маск потврди дека неговата компанија ќе го одржи својот БТК и тврди дека имаат дијамантски раце врз цената на Биткоин. Цената реагираше позитивно, но најде нов отпор на 40.000 УСД. Ова ниво може да стане важна област што биковите треба да ја обноват за да го продолжат отскокнувањето на претходните достигнувања во сите времиња.

Извор: Акцент – линк за целиот текст прочитајте Дали биткоинот го допре дното, откако Елон Маск го промени своето мислење? (akcent.mk)