На 23-годишна девојка во Италија за време на вакцинацијата, наместо една доза на лекот „Фајзер“, случајно и биле инјектирани шест, а по превентивниот престој во болницата, таа била пуштена дома, пишува весникот „Ла национал“.

Девојката која била вакцинирана во градот Маса Карара, во регионот на Тоскана, забележала „само аларм“ меѓу вработените, а потоа и било кажано што се случило.

Превентивно беше сместена во болницата, каде што и беше даден тапипирин за време на набљудувањето. Девојката имаше главоболка и немаше други проблеми, а по 24 часа беше пуштена од болница.

Човекот кој ја дал вакцината го испразнил целото шише со лекот, што значи шест дози, и кога сфатил што сторил, како што пишува весникот, му се слошило.

Ова е грешка и редок случај во досегашната пракса. Весникот потсетува дека нешто слично беше забележано претходно во Германија, но потоа беше дадена четирикратна количина на лекови.

Во фазата на истражување, со цел да се утврдат ефектите од можна предозирање, производителот на вакцината „Фајзер“ користел само четири дози при вакцинирање на една личност.

Вакцинацијата во Италија ја спроведува медицински персонал, вклучително и завршени студенти по медицина кои сè уште не се вработени.