Покрај тоа што е најчесто користена храна како состојка во рецептите или како оброк, јајцето има голем број вредности дури и откако ќе ја конзумираме неговата содржина. Имено, лушпата од јајце е пријател на домаќинството, а нашите предци со причина ги користеа нејзините подобности. Ние ви донесуваме пет паметни употреби на овој цврст оклоп.

1. Природен пестицид – Скршете ја лушпата од јајцето и покријте го кругот околу растенијата во градината со неа, лушпата ќе ја заштити од инвазија на мали штетници како гасеници и полжави и ќе делува како природен штит. Мирисот на јајцето исто така ќе го заштити пристапот на несаканите гости кон градината.

2. Чистач за варовник – Ситно исецкајте ја лушпата од јајце, по можност во кујнска крпа и удирајте со дрвен чекан или валјак. Потоа измешајте ја лушпата со јаболков оцет и користете ја како абразив за да го отстраните варовникот од мијалници, термози и садови.

3. Кујнски прибор – Направете дупка на дното на јајцето и нежно тресете додека не излезе содржината на јајцето. Измијте ја лушпата под млаз млака вода, исушете ја и користете ја како калап за правење, на пример, чоколадни јајца.

4. Најевтиниот водоводџија – Ситно искршете неколку лушпи од јајца и ставете ги во сифон, и оставете ја водата да тече. Под млазот, лушпата ќе собере нечистотија и маснотии и ќе ги помине низ цевките.

5. „Тегла” за садници – Можете да засадите садници во лушпата од јајцето, кои потоа ќе ги трансплантирате заедно со лушпата, како што се, во поголема тегла кога ќе дојде време. Нека содржината на јајцето служи како храна за почвата и засади го растението во празна школка. По некое време, пука ќе никне, така што оваа “украсена” школка може да биде убава, мала декорација.