Помеѓу јануари и април оваа година, приближно 0,01 процент од луѓето вакцинирани со обете дози на вакцината добиле ковид-19, американско истражување покажа дека вакцините се многу ефикасни.

Извештајот на американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) ги документира таканаречените „пробивни“ случаи на вирус меѓу 101 милиони превакцинирани Американци.

„Иако се работи за високо ефективни вакцини, се очекуваат важни случаи, особено пред имунитетот кај популацијата да достигне доволно ниво за понатамошно намалување на преносот“, се вели во извештајот.

Истражувањето го опфаќа периодот од 1 јануари до 30 април, пренесува „Јутарњи лист“.

Вкупно 10.262 инфекции се документирани две недели или повеќе по вакцинирањето и со друга доза на една од вакцините одобрени од ЦДЦ – Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон.

Просечната возраст на овие пациенти била 58 години, а мнозинството, во 63 проценти од случаите, биле жени.

Од вкупниот број на достигнувања, 706 случаи или седум проценти од пациентите биле хоспитализирани, а 132 или еден процент починале поради причини поврзани со Ковид-19. Останатите биле лесни или асимптоматски случаи откриени со рутинско тестирање.

Ова значи дека стапката на хоспитализација во вкупниот број на вакцинирани е приближно 0.0007 проценти, а стапката на смртност е 0.0001 проценти.

Геномското секвенционирање на достапните случаи на инфекција покажа дека најчестата варијанта на вирусот во случаи на пробив е британска – Б.1.1.7.

Бројот на болести, хоспитализации и смртни случаи што ги спречи вакцинацијата далеку ги надминува случаите на напредок – напишаа авторите.

Сепак, ЦДЦ забележува дека е многу веројатно дека има повеќе случаи на откритие бидејќи луѓето кои се вакцинирани со двете дози на вакцината ретко се тестираат редовно.