Изумителот на првата вакцина одобрена на Запад изјави дека наглото зголемување на инфекциите со ковид-19 во земјите во развој, како што е Индија, поради релативен недостиг на залихи на вакцини, значи дека пандемијата ќе се шири до средината на 2022.

„Поради итноста на ситуацијата, властите треба да размислат за мерки како мешање и совпаѓање на вакцините од различни производители“, изјави основачот на BioNTech, како што објави Wall Street Journal..

„Треба да обезбедиме високи стапки на вакцинација низ целиот свет, во спротивно никој нема да биде безбеден“, рече Угур Сахин, извршен директор на BioNTech, додавајќи дека пандемијата ќе заврши само откако ќе се постигне колективен имунитет низ целиот свет.

“До средината на 2022 година, дури и регионите со висока населеност, како што е Индија, ќе достигнат високи стапки на вакцинација и со тоа имунитет на крдо. Во следните 12 месеци, поради зголемениот производствен капацитет на сегашните производители и создавањето на нови производствени погони, ќе видиме сè поголем број на земји во развој и со ниски примања како постигнуваат колективен имунитет “, рече извршниот директор на BioNTech.

Сахин, кој ја основа компанијата со неговата сопруга Озлем Туречи, рече дека ја прошируваат соработката со повеќе од 30 компании за производство на повеќе вакцини за снабдување на земјите како што е Индија.