Турскиот Генерален директорат за цивилно воздухопловство (SHGM) развива модел на управување за да им овозможи на беспилотните летала да работат за цивилни цели, информираат турските медиуми.

Овој модел има за цел ефикасно и безбедно користење на турскиот воздушен простор.

Тој центарлно ќе го контролира движењето на воздушните коридори, во кои ќе се користат повеќе од 50.000 дронови.

Пробните летови ќе бидат спроведени меѓу две болници во Истанбул, откако планот ќе биде целосно подготвен.