Рускиот претседател, Владимир Путин, изјави дека Русија остро ќе одговори на секој што ќе се обиде да навлезе во нејзината територија.

„Секој сака да нè гризе некаде или да грицка нешто, но оние што имаат намера да го сторат тоа треба да знаат дека ќе им ги скршиме забите на сите за да не може повеќе да гризат“, вети рускиот претседател на состанокот на организаторот, комитет Победа.

Во исто време Путин посочи дека Русија не оди по патот на милитаризација на економијата.

Според него, како што земјата станува посилна, нејзините противници веднаш наоѓаат причини да се обидат да го ограничат нејзиниот развој. Ваквите обиди продолжија веднаш по распадот на СССР, забележа Путин.

Рускиот лидер потсети дека годинава се одвоени три трилиони рубли (или 42 милијарди долари по тековниот курс) за одбрана, а американските воени трошоци, според Путин, надминуваат 770 милијарди.

Ако ги видиме апсолутните износи, Русија е некаде во првите 10 земји, но на крајот од таа листа, прецизира претседателот.

Како што рече, не само САД, Кина, Индија, Саудиска Арабија, сите водечки европски земји, како Германија, Франција, Велика Британија, но исто така и земји како Јапонија, кои трошат малку повеќе, но сепак трошат повеќе од Русија за национална одбрана, се пред Русија и покрај тоа што според нивниот Устав армијата практично не постои.

Во исто време, руската армија има најмодерни сили за ограничување на нуклеарниот систем, истакна тој.

Ако ги видиме апсолутните износи, Русија е некаде во првите 10 земји, но на крајот од таа листа, прецизира претседателот.

Како што рече, не само САД, Кина, Индија, Саудиска Арабија, сите водечки европски земји, како Германија, Франција, Велика Британија, но исто така и земји како Јапонија, кои трошат малку повеќе, но сепак трошат повеќе од Русија за национална одбрана, се пред Русија и покрај тоа што според нивниот Устав армијата практично не постои.

Во исто време, руската армија има најмодерни сили за ограничување на нуклеарниот систем, истакна тој.

Генерално, имаме нов вид стратешко оружје, интерконтиненталниот блок ‘Авангард’ со хиперсонична брзина. Сè уште никој го нема, но имаме хиперсонично оружје“, истакна Путин.

Тој предупреди дека обидите за ограничување на Русија ќе продолжат бидејќи на нејзините противници „едноставно, не им е потребна таква земја“.

Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека Москва нема да замижува пред обидите за препишување на историјата поврзана со Втората светска војна.