На српските свадби има обичај младоженецот да пука јаболко, но едно видео остави сè без текст.

Овој обичај е многу популарен во Србија, а сега на социјалните мрежи се појави видео на кое човек кој дошол за младо јаболко пукал ни помалку ни повеќе, отколку со золја! Иако не е потврдено кога и каде е направена оваа снимка, таа брзо стана вирална на мрежите.

Во позадина можат да се слушнат трубачи кои го играат „ѓурѓовден“, а со оглед на тоа дека ова е автентичен српски обичај, сигурно е дека потекнува, ако не од Србија, тогаш од регионот каде што Србите го наследуваат овој обичај.

Експертите, коментирајќи го ова видео, изјавија дека ваквиот вид на акција е многу опасен.

Видеото погледнете го SNIMAK SA SVADBE KOJI JE SVE ZAPREPASTIO: Dok trubači sviraju “Đurđevdan”, on gađa jabuku ZOLJOM! | Društvo (mondo.rs)