Срѓан има само 26 години и од мали нозе имал огромна желба да работи. Секако, не се, туку она што вистински сака да го работи. Имал повеќе желби. Првата била да стане рудар. И станал. Потоа сакал да стане ди-џеј, и станал.

Во меѓувреме, тој умее да работи како столар. Но тоа не е се. И како, електричар. Имено, Срѓан е одличен електричар. Неговите другари од јамата за него велат дека тој секогаш е весел, но и дека нивниот другар ди-џеј „la bamba“ е секогаш насмеан и работи со полна пареа.

И додека повеќето негови врсници избираат некои модерни занимања за себе, Срѓан Пантовиќ (26) реши да биде рудар. Веќе две години, ова младо момче секое утро се спушта неколку километри под земјата, седејќи на машината наречена „пантер“ и работи на ископувањето.

Навикнав да работам под земја, на некои тоа им изгледа опасно, но тоа е мојата работа која сам ја избрав и која ја работам со желба. И пред рудникот работев тешки работи, па ова не ми е ништо необично, додава тој.

Иако се чини тешко да се работи во рудникот, она што ме турка напред се добрата редовна плата и јасно наведеното работно време. Почетната плата беше околу 60.000 динари, а следната година, кога ќе ги положам сите потребни тестови, ќе биде двојно поголема. На 26-годишна возраст, никаде не би можел да заработам толку многу, а сепак ќе работев многу – рече Срѓан.

Тој е голем работник, не е важно што е млад. Скромно можам да признаам дека тој ги повлече тие гени од мене и од дедо ми. Тој има златни раце, покрај тоа што работи во рудникот, тој е исклучителен столар. Кујната ја изработи сам со целото ЛЕД осветлување – открива Владе, таткото на Срѓан. Тие ретко се гледаат токму поради набиената работна агенда на малиот.

Кога ќе ја заврши смената во рудникот и целата работа околу семејната куќа, вредниот Срѓан не мирува повторно. Музиката е негова љубов уште од мал, па работи како диџеј за време на викендите и како што вели, тоа е работата во која најмногу ужива.