Инстаграм, апликација за споделување фотографии во сопственост на Фејсбук, лансира опција што им овозможува на корисниците да го сокријат бројот на лајкови на објавите, новитет што наскоро ќе биде достапен и на Фејсбук.

Корисниците на Инстаграм ќе можат да го сокријат бројот на лајкови на сите објави на нивниот ѕид и на сопствените објави. Двете опции ќе бидат достапни на Фејсбук „во следните неколку недели“, објави Инстаграм во средата.

Зборувајќи за новинарите, шефот на Инстаграм, Адам Мосери, рече дека целта е да им се даде на луѓето контрола над нивните искуства на апликацијата.

Тој рече дека тестирањето на новата опција за да се сокријат лајкови не покажува многу промени во однос на влијанието врз психолошката состојба на корисниците, но додаде дека корисниците поделиле мислења за тоа.

„Лајкови“
Лајковите, кои имаат форма на срце на Инстаграм и во форма на палец на Фејсбук, може да се користат за мерење на популарноста на објавите и за личните корисници и за оние кои генерираат содржина професионално и за компаниите.

Инстаграм неодамна спроведе тестови давајќи им на мал број глобални корисници можност да изберат помеѓу покажување на бројот на лајкови и криење. Компанијата соопшти дека тоа е корисно за некои корисници, додека други се нервираат што ја изгубиле меричката.

Мосери рече дека не очекува да забележи значителна промена во корисничкото искуство по таа промена.

Тој рече дека креаторите на содржини на социјалните мрежи кои имаат голем број следбеници се поделени и дека се загрижени помалку добро етаблираните креатори на содржини.

Инстаграм се соочи со непријатна ситуација поради своите планови да направи верзија на апликацијата за деца под 13 години, а правобранителите од 44 американски држави го повикаа Фејсбук да се откаже од тој план.