Само со масовна вакцинација на што поголем број граѓани ние ќе спасиме човечки животи и ќе ставиме крај на пандемијата. По три силни брана вирусот конечно стивнува, сега го имаме најсилното оружје за борба со вирусот – вакцината, порача министерот за здравство Венко Филипче во видео обраќање.

–Колку побрзо и повеќе граѓаните се вакцинираат толку побрзо ќе ги прославуваме поводите за радост, родендените на саканите и свадбите на блиските. Вакцинацијата ни ја враќа слободата да ги прегрнеме нашите блиски, роднини, баби и дедовци, вели Филипче во своето обраќање до граѓаните.

Тој ги повикува сите граѓани да бидат амбасадори на имунизацијата и во што поголем број да се пријават на сајтот www.vakicnacija.mk и да ги поттикнат и убедат своите сограѓани да го направат истото.

-Разговарајте со вашите пријатели и блиски или со оние кои се уште се двоумат дали да се вакцинираат и пренесете има ја пораката зошто е важно секој да се вакцинира. Бидете амбасадори на имунизацијата која значи враќање на безбедноста и слободата. Да си помогнеме себеси и на другите, да се вакцинираме и да се заштитиме, порачува во видео обраќањето министерот Филипче.