Питон долг три метри и тежок околу осум килограми уловен е во една куќа во Бризбеј во Австралија, откако сопственикот го забележал како им се шета низ домот

Ловецот на змии Стив Браун успел да ја улови змијата користејќи фен за коса и парче пластика. Му биле потребни околу два часа и големо трпение да го смири влекачот, за потоа да може да го улови.

Сопствениците на куќата гледале телевизија па слушнале чуден звук. Почнаа да ја пребаруват куќата, и имаше што да видат, открил ловецот на змии.

Питонот кој што беше уловен не е отровен и воглавно не е агресивен, меѓутоа, може да биде опасен, затоа што според зборовите на Стив, тој има речиси 100 заби.

-Иако не е отровен еден угриз од оваа змија може да предизвика проблеми затоа што имаат околу 100 заби, рекол тој.

Овој вид на питон ретко напаѓа луѓе, но забележани се бројни напади на кучиња, мачки и птици. За жал, питонот секогаш победува.

Стручните лица од областа кажуваат дека може да израте и до четири метри должина, а во домовите влегуваат по потрага по храна, воглавно ловејќи глувци и стаорци.