Тоше (Тодор) Проески (25 јануари 1981 — 16 октомври 2007) беше најпопуларниот пејач во Република Македонија и една од најголемите ѕвезди на Балканската музичка сцена, каде што е доживуван како заштитен знак на Македонија.

Музичката кариера ја започнува со настапот на прилепскиот фестивал Мелфест во 1997, каде што и победува изведувајќи ја песната Yesterday од Битлси. Патот кон ѕвездите му го отвораат песните Пушти ме (1997) и Остани до крај (1998).

На социјалните мрежи е споделено видео во кое вработен од „Градска чистота” во Белград пее еден од најголемите хитови на незаменливиот Тоше, „Боже чувај ја од зло”, a сниманото видео го пренесе Телеграф.рс.

Видеото во целост може да го погледнете (3) Facebook