Астероидот „2015 KJ-19“, кој е поголем од Кеопсовата пирамида во висина, ќе се приближи до Земјата денеска, на 14 мај, според официјалната страна на НАСА.

Најблиската точка на патеката на вселенското тело се наоѓа на растојание 15 пати поголемо од она меѓу Земјата и Месечината.

Тоа го прави астероидот безбеден за нашата планета.

Астероидот има дијаметар од 200 метри (висината на Кеопсовата пирамида е 47 метри).

Тој ќе ѝ се приближи на Земјата на минимално растојание во 12:04 часот по македонско време.